Gå videre til hovedindholdet

Designere

Børge Mogensen
Børge Mogensen blev født i Aalborg den 13. april 1914 med fulde navn Børge Westergaard Mogensen. Han blev møbelsnedkersvend i 1934. Efterfølgende tog han uddannelse ved Kunsthåndværkerskolens Møbelshøjskole fra 1936 til 1938. Herefter uddannet fra Kunstakademiets Møbelskole fra 1938 til 1942. Han var ansat på arkitekterne Mogens Koch og Kaare Klints tegnestuer i samme periode. Børge Mogensen blev lærer på Kunstakademiets Møbelskole fra 1945 til 1947 og havde sin egen tegnestue fra 1950. For talrige snedkere har han tegnet møbelserier og deltaget i møbeludstillinger i ind- og udland.

Børge Mogensen er givet vis en af Danmarks vigtigste og mest toneangivende møbelarkitekter gennem tiderne. Enkelheden og stilrenheden var kendetegnet for denne enestående møbelarkitekt. Han tog udgangspunkt i traditionelle møbler og udviklede disse med mål at gøre disse endnu bedre. Komforten var et andet væsentligt pejlemærke. Efter hans mening skulle møbler være enkle og satte brugeren i centrum. Som materialer valgte han udelukkende træ og læder. Stål var i periode hans eksperiment men vendte tilbage til træ.

Hans Jørgensen Wegner
Jævnaldrende med møbeldesigner Børge Mogensen var sønderjyden Hans Jørgensen Wegner. Han blev født i Tønder den 2. april 1914 og døde den 26. januar 2007. Hans J. Wegner blev uddannet snedker i 1931 og som Børge Mogensen blev han studerede han ved Kunsthåndværkerskolen i københavn fra 1936 til 1938. Arkitekt og møbelarkitekt Wegner var en meget skelsættende dansk møbelarkitekt og udover at designe og tegne møbler til danskerne og til danske virksomheder designede han lige fra sølvtøj til lamper. Wegner har tegnet talrige stole, hvor model 1788 tremmestolen er en af de klassiske stole, der blev til i et samarbejde med Børge Mogensen. Tremmesofaer som blandt andet Getama modul 280 er ligeledes idag et ikonisk møbel. Wegner har sit eget museum i udkanten af fødebyen Tønder, nemlig byens gamle vandtårn, som udover sin egenarthed er interessant derved, at dets 7 etager viser bysbarnet Hans Jørgensen Wegners møbler udstillet.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Børge Mogensen Tremmesofa 1789

Når vi tænker tremmesofa kommer vi ikke uden om den stadig populære og ganske fantastiske flotte sofa, som er designet af møbeldesigner Børge Mogensen. Børge Mogensen har tegnet et væld af flotte møbler og sofaer, men denne er uden tvivl et af hans allermest populære designs.  Denne klassiker af et stykke møbeldesign er tegnet i helt tilbage i 1945 - men først sat i produktion fra 1963. Ved præsentation af sofaen på Snedkerlaugsudstillingen i 1945 var sofaen udført i mahogni. Og da den i 1960érne blev relanceret som "den danskeste af alle sofaer" blev den udført i bøg. Sofaen er forholdsvis let og enkel og alligevel har arkitekten formået at udtrykke meget smukke detaljer både i træ, de typiske lædersnore og hynderne. Børge Mogensen tremmesofa i bøg som den originale udførelse i 1960´erne. Hynder i Cotil uld, designet af Lis Ahlmann Tremmesofaen er til 2 personer og forholdsvis lav i sædehøjde. Men dog lige tilpas, da den er tænkt som klassisk sofa til både private h...

Klassisk uldbetræk på klassisk tremmesofa

Som 25årig udstillede Børge Mogensen på Snedkerlaugets Møbeludstilling i 1939 med møblering af en kombineret spisestue og arbejdsværelse. Allerede her udtrykte Mogensen sin enkelhed og udprægede sans for udnyttelse af sparsomme arealer. Møblerne var udført i lærketræ og betrukket med stof af væveren Lis Ahlmann som levede fra 1894 til 1979 - og med hvem Mogensen arbejdede sammen i mange år fremover. Eksempelvis udviklede Ahlmann og Mogensen i 1950´erne de klassiske ternede stoffer vi ser på Mogensens tremmesofa model 1789. Cotil-kollektionen var og er stærke møbelstoffer. Især hendes ternede hestedækken i uld, som blev vævet til tremmesofaen blev en klassiker. Cotil-stofferne var dog talrige, i mange farvekombinationer - både tern og striber.

Møbler til folket med FDB

Ønsket om at lave enkle møbler til den brede befolkning var en af drivkræfterne i Børge Mogensens arbejde. Møbler skulle være til hverdage og hans holdning var, at der skulle gøres op med stuernes store tunge klunkemøbler, som tilmed var ufleksible og tunge. I en alder af blot 28 år blev Børge Mogensen ansat som leder af Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeningers møbeltegnestue. Og han passede perfekt ind, da FDB ville kunne tilbyde moderne og ukomplicerede møbler til den brede befolkning. Direktør for FDB Frederik Nielsen ansatte den unge Mogensen i 1942, og allerede tidligere havde Snedkerlaugets udstillinger kunne vise eksempler på stilrene og enkle desiner fra Børge Mogensens hånd. Blandt andet var pindemøbler, pindesofaer eller tremmemøbler om man vil blevet studeret i Sverige af Mogensen i forbindelse med en studietur.